Следвайте Гласове в ТелеграмПланът за бюджета е да бъде внесен в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПланът за бюджета е да бъде внесен в
Коментари Харесай

Асен Василев: Предлагаме бюджет с 3% дефицит без вдигане на данъци и с ръст на пенсии и заплати

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Планът за бюджета е да бъде импортиран в Народното събрание в първата седмица на юли месец и да бъде признат до 31 юли и да влезе в действие до 1 август. Това съобщи Асен Василев след извършена предварителна среща с Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание относно бюджет 2023 година.

" Все още текат доуточнявания с част от министерствата. Макрорамката на бюджета наподобява по следния начин - той е разчетен при Брутният вътрешен продукт 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен недостиг от 4,582 милиарда - това е недостиг от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа ", съобщи финансовият министър. 

" Имаме в допълнение нарастване на приходите, тъй че приходната част да доближи до 69 милиарда и 321 млн. лв.. Имаме понижение на разноските от 1 милиарда и 851 млн. лв.. Разходите за пенсии и заплати не са пипани. Има проект и за увеличение от 10% на заплатите за администрациите, които не са получили такова. Има съответни разноски за съответни политики, които министрите са поискали - като нарастване на втората година майчинство, нарастване на стипендиите за студенти, спомагателни средства за Българска академия на науките, продължаването на програмата за спорт и изкуство в учебните заведения и други ", сподели той.

С близо 25% повече средства ще разполагат общините в бюджета за 2023 година

" Има записани съответни разноски, които министрите са поискали - нарастването на стипендиите за студенти, нарастване на майчинството през втората година и т.н. Нарастване на дълга като % от Брутният вътрешен продукт няма да има. Дългът ще остане на същото равнище като предходната година – 23-24% ", посочи финансовият министър.

Василев сподели, че приходите в митниците са увеличени главно при Данък добавена стойност. “Има планувани ограничения по събираемост. В Агенция Митници главният срив идваше от Данък добавена стойност при импорт, което тогава на бюджетна комисия беше обяснено поради петрола. Надяваме се във втората половина на годината да достигнем действителната стойност от там ”, сподели той.

“Фондът за бедствия в проектобюджета бяха заложени 80 млн. лева, а ние сме заложили 130 млн. лева. с оглед на събитията. В момента 60 млн. лева са употребявани и остават 70 млн. лева ”, посочи Василев.

Учителската заплата е планувано да стане 125% от междинната, увеличени са и възнагражденията на асистентите в университетите. В бюджета на НЗОК са подсигурени средства, с цел да може в лечебните заведения заплатите да доближат 1500 лв. за медицинските сестри и 2000 лв. за лекарите.

“Данъчните облекчения остават до края на годината, връща се пониженото Данък добавена стойност единствено на природния газ - от 9% на 20% ”, разкри Василев.

Василев разяснява понижението на щатовете на МФ.  “Промените, които са оповестени в петък са тези, които бяха признати в предния постоянен кабинет. Ние просто възстановихме един признат и след това изменен организационен устав на Министерство на финансите ”, сподели Василев.

" В момента повеждам диалози за в допълнение зам.-министри ”, посочи финансовият министър.

“Планът за дълга е несериозно да се прави преди да е признат бюджетът. Ще има обновена тригодишна стратегия към този бюджет ”, сподели още той. 

Източници: dariknews.bg, " 24 часа ", investor.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР